Z
 
De Amerikaanse prinses
De Amerikaanse prinses-Annejet van der Zijl auteur : Zijl, Annejet van der  
oorspronkelijke titel : De Amerikaanse prinses (2015)  
isbn : 9789021400730  
pagina's : 278  
nur : 301 = Literaire Roman  
uitgever : Querido's Uitgeverij  
leesclubperiode : 29 mei - 25 september 2019  
Korte beschrijving:
Op 13 april 1927 voer Allene Tew met de Mauretania de haven van New York uit. Ze liet een leven achter zich waarin ze alles had bereikt waar ze als plattelandsmeisje van had gedroomd - aanzien, fortuin, moederschap, haar grote liefde. En ze was het ook bijna allemaal weer kwijtgeraakt. 'De rijkste en verdrietigste weduwe van de stad', zoals Allene door societyrubrieken werd genoemd, had die dag echter ook nog veel vóór zich, zoals een nieuw gezin en een toekomst als officiële prinses, als Russische gravin en als peetmoeder van de latere koningin Beatrix.
De Amerikaanse prinses is een reconstructie van een weids en fascinerend leven, dat zich afspeelt tegen het decor van Amerika en Europa, de victoriaanse en de moderne tijd, de industriële en Russische revolutie en de twee wereldoorlogen. Maar het is bovenal het persoonlijke verhaal van een uitzonderlijke vrouw die de moed had om, tot het bittere eind, haar eigen, onnavolgbare weg te gaan.
^

De boekendief
De Boekendief-Markus Zusak auteur : Zusak, Markus  
oorspronkelijke titel : The book thief (2005)  
isbn : 9789044319651  
pagina's : 558  
nur : 302 = Vertaalde Literaire Roman  
uitgever : The House of Books  
leesclubperiode : 31 oktober - 12 december 2011  
Korte beschrijving:
Wanneer de Dood een verhaal vertelt, kun je maar beter luisteren
Het is het jaar 1939. Nazi-Duitsland. Het land houdt de adem in. De Dood heeft het nooit drukker gehad en het zal nog drukker worden. Het leven van Liesel Meminger verandert op slag als ze bij het graf van haar broer een voorwerp vindt dat gedeeltelijk onder de sneeuw ligt bedolven. Het is Het Doodgravershandboek, dat daar per ongeluk is achtergelaten. Zo begint een liefdesaffaire met boeken en woorden, terwijl Liesel, met behulp van haar pleegvader, leert lezen. Al spoedig steelt ze boeken uit de boekverbrandingen van de nazi's, de bibliotheek van de vrouw van de burgemeester, waar er ook maar boeken te vinden zijn. Maar dit zijn gevaarlijke tijden. Als het pleeggezin van Liesel een jood in de kelder verbergt, gaat er een wereld voor Liesel open, maar ook dicht...
^