S
 
Zadelpijn en ander damesleed
Zadelpijn en ander damesleed-Liza van Sambeek auteur : Sambeek, Liza van  
oorspronkelijke titel : Zadelpijn en ander damesleed (2003)  
isbn : 9789044625264  
pagina's : 303  
nur : 301 = Literaire roman  
uitgever : Promotheus  
leesclubperiode : 12 april - 31 mei 2010  
Korte beschrijving:
Zeven eigenzinnige vrouwen van rond de vijftig gaan elk jaar een week fietsen in Frankrijk. Voor de meesten van hen ziet het leven er anders uit dan ze het zich hadden voorgesteld. Zadelpijn en ander damesleed verhaalt op een komische en onthutsende wijze over vrouwen en over de soms wrange vruchten van de feministische en seksuele revolutie, en is een boek vol herkenning voor de babyboomer
^

Het verhaal van Mooi Meisje
Het verhaal van Mooi Meisje-Rachel Simon auteur : Simon, Rachel  
oorspronkelijke titel : The story of Beautiful Girl (2011)  
isbn : 9789022560280  
pagina's : 368  
nur : 302 = Vertaalde Literaire Roman  
uitgever : Boekerij  
leesclubperiode : 28 januari - 11 maart 2013  
Korte beschrijving:
Het is 1968. Lynnie, een jonge, blanke, stomme vrouw en Homan, een dove, zwarte man, leven in een gesloten inrichting waar ze door hun familie en de samenleving volledig aan hun lot zijn overgelaten. Ze worden hartstochtelijk verliefd op elkaar en slagen erin samen te ontsnappen. Dagenlang zwerven ze rond, tot ze op een donkere avond moeten schuilen voor het noodweer en terechtkomen in de boerderij van de gepensioneerde weduwe Martha. Het jonge stel is niet langer alleen; Lynnie is zojuist bevallen van een meisje. De politie is hen echter op het spoor en valt de boerderij binnen. Homan rent het donkere bos in en verdwijnt, Lynnie wordt opgepakt. Maar voordat ze opnieuw wordt opgesloten, fluistert ze twee moeizaam gevormde woorden in Martha's oor: 'Verberg haar'. Op die stormachtige avond begint de epische zoektocht van Lynnie, Homan, Martha en baby Julia om elkaar weer te vinden. Veertig jaar lang blijven ze van elkaar gescheiden door ogenschijnlijk onoverkomelijke hindernissen, maar een gedeeld geheim, een onverklaarbare aantrekkingskracht en een buitengewone liefde trekken hen naar elkaar toe.
^

Ooggetuigen
Ooggetuigen-Carry Slee auteur : Slee, Carry  
oorspronkelijke titel : Ooggetuigen (2007)  
isbn : 9789044320213  
pagina's : 223  
nur : 332 = Thriller  
leesclubperiode : 12 april - 31 mei 2010  
uitgever : The House of Books  
Korte beschrijving:
De levens van verschillende mensen kruisen elkaar op enigerlei manier. Frank is makelaar en het gaat niet goed met het bedrijf. Zijn zoon Ruben wordt op school gepest. Conciërge Peter is daarvan getuige, maar om de een of andere reden neemt hij geen actie. Verder is er nog Nicole, wier dochter een tijd geleden een ernstig ongeluk heeft gehad, terwijl de bestuurder is doorgereden. Gefrustreerd in haar huwelijk en door zorgen om haar dochter zoekt Nicole haar heil in alcohol en buitenechtelijke relaties. Terwijl Frank via een arrogante zakenman probeert enkele dure huizen te verkopen, loopt het pesten van zijn zoon gruwelijk uit de hand.
^

Een keukenmeidenroman
Een keukenmeidenroman-Kathryn Stockett auteur : Stockett, Kathryn  
oorspronkelijke titel : The help (2009)  
isbn : 9789049951221  
pagina's : 493  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
uitgever : Mistral  
leesclubperiode : 04 juni - 17 september 2012  
Korte beschrijving:
Een keukenmeidenroman is een opbeurende roman die speelt in Jackson, Mississippi, tijdens het ontstaan van de burgerrechtenbeweging, waar aan zwarte vrouwen de opvoeding van blanke kinderen werd toevertrouwd, maar niet het poetsen van het tafelzilver.
Het is 1962 en Eugenia, bijgenaamd Skeeter, is na haar afstuderen weer thuis en wil schrijfster worden. Haar wordt aangeraden te schrijven over wat haar raakt. De 'toiletpolitiek' van haar beste vriendin Hilly verwart haar en maakt een gevoel van verzet tegen de onzinnige segregatie in haar wakker. Ze begint de verhalen te verzamelen van zwarte vrouwen. Het verhaal van Aibileen, die 17 blanke kinderen heeft opgevoed, maar haar eigen zoon heeft verloren bij een ongeluk terwijl de blanke bazen de andere kant opkeken. Het verhaal van haar vriendin Minny die ontslagen is omdat ze haar blanke bazin van repliek diende. Het boek dat Skeeter samenstelt met de hulp van Aibileen en Minny, bevat vele schrijnende en schokkende verhalen, maar geeft ook trots en hoop aan de zwarte gemeenschap, en het geeft Skeeter de moed om haar persoonlijke grenzen te verleggen.
^