D
 
Als je het licht niet kunt zien
Als je het licht niet kunt zien-Anthony Doerr auteur : Doerr, Anthony  
oorspronkelijke titel : All the light we cannot see (2014)  
isbn : 9789044345940  
pagina's : 543  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
uitgever : The House of Books  
leesclubperiode : 8 maart - 21 april 2016  
Korte beschrijving:
De jonge Marie-Laure is blind. Ze woont met haar vader in Parijs naast het Natuurhistorisch Museum, waar hij werkt als curator. Als Marie-Laure twaalf is bezetten de nazi's Parijs en vader en dochter vluchten naar het Bretonse Saint-Malo. Ze hebben de grootste en meest waardevolle schat van het museum meegenomen.

In een Duits mijnstadje groeit Werner Pfennig op in een weeshuis samen met zijn jongere zusje Jutta. Werner belandt bij de Hitlerjugend en wordt vervolgens naar het front gestuurd. Via Rusland komt hij tenslotte in Saint-Malo terecht, waar zijn verhaal en dat van Marie-Laure samenkomen.
^

De theeroos
De Theeroos-Jennifer Donnelly auteur : Donnelly, Jennifer  
oorspronkelijke titel : The tea rose (2002)  
isbn : 9789000329892  
pagina's : 717  
nur : 302 = Vertaalde Literaire roman  
uitgever : Van Holkema & Warendorf  
leesclubperiode : 01 juni - 22 september 2015  
Korte beschrijving:
Londen, 1888. Fiona Finnegan werkt in de theefabriek van William Burton, net als haar vader, die tijdens zijn werk bij een ongeluk betrokken raakt en sterft. Fiona vermoedt dat er opzet in het spel is en dat ook zij gevaar loopt. Ze vlucht naar New York en werkt zich daar op naar de top van de theehandel. Ondanks haar succes kan ze het verleden niet laten rusten. Ze keert terug naar Londen voor een gevaarlijke confrontatie met de man die de dood van haar vader op zijn geweten heeft.
^

De leesclub
De leesclub-Renate Dorrestein auteur : Dorrestein, Renate
oorspronkelijke titel : De leesclub (2010)  
isbn : 9789025434397  
pagina's : 159  
nur : 301 = Literaire roman  
uitgever : Contact  
leesclubperiode : 27 februari - 16 april 2012  
Korte beschrijving:
Zeven montere vriendinnen - Jo, Tillie, Willemien, Annabel, Martha, Leonie en Barbara - vormen een hechte leesclub, hoewel Barbara er sinds haar faux pas een beetje uit ligt.
Met z'n allen gaan ze een literaire cruise maken in de Schotse wateren ('in de geest van Moby Dick') onder leiding van hun allerfavorietste auteur, Gideon de Wit. 'Onze knieën werden slap bij het vooruitzicht het ruime sop te kiezen in het gezelschap van de auteur van een van de meest spraakmakende oeuvres van deze eeuw én de vorige.'

Donderwolken in IJmuiden werpen hun schaduw al ver vooruit, daar helpen geen krat The Famous Grouse en een tweepittertje aan. Eenmaal op de boot met 'hun' schrijver loopt alles totaal in het honderd. 'Ergens wel zonde dat Gideon de Wit het niet heeft overleefd.'.
^