M
 
Alleen met velen
Alleen met velen-Gerarda Mak auteur : Mak, Gerarda  
oorspronkelijke titel : Alleen met velen (2005)  
isbn : 9789022542323  
pagina's : 398  
nur : 320 = Literaire non-fictie algemeen  
uitgever : Forum  
leesclubperiode : 16 april - 04 juni 2012  
Korte beschrijving:
Gerarda Mak, geboren in 1955 als zevende van elf kinderen, vertelt in dit boek het levensverhaal van haar moeder (geboren in 1921). Ze baseert zich daarbij op de verhalen die haar moeder vertelde, op haar persoonlijke herinneringen en op die van haar broers en zusters. Tegen de achtergrond van onder meer de jaren dertig, de oorlogstijd, wederopbouw en de periode van razendsnelle veranderingen daarna, beschrijft Mak met warmte het dagelijks leven en de problemen in een groot, katholiek gezin, waarin elf kinderen elkaar snel opvolgen. Aan de hand van het leven van een 'gewone', liefdevolle en krachtige vrouw die voor alles moeder is, schetst het boek een fascinerend beeld van een omvangrijke periode in de Nederlandse geschiedenis.
^

Tea-Bag
Tea-Bag-Henning Mankell auteur : Mankell, Henning  
oorspronkelijke titel : Tea-Bag (2001)  
isbn : 9044506994  
pagina's : 320  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
uitgever : De Geus  
leesclubperiode : 13 september - 18 oktober 2010  
Korte beschrijving:
Een Afrikaans meisje wordt met vele andere illegale vluchtelingen op een strand in Zuid-Spanje gezet. Een ambtenaar vraagt naar haar naam en zij antwoordt: Tea-Bag.
Uiteindelijk belandt ze met een valse identiteit in Zweden, waar ze op een avond een lezing bijwoont van Jesper Humlin, een Zweedse dichter die in zijn nadagen is. Na de lezing ontmoeten ze elkaar. Haar verhaal opent een voor hem onbekende wereld.
^

De kinderwet
Kinderwet-Ian McEwan auteur : McEwan, Ian  
oorspronkelijke titel : The children act (2014)  
isbn : 9789076174389  
pagina's : 205  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
uitgever : De Harmonie  
leesclubperiode : 21 april - 31 mei 2016  
Korte beschrijving:
Zou jij je kind redden als de medische behandeling in strijd is met je geloof?

Rechter Fiona Maye wordt alom geprezen om haar ethische en weloverwogen uitspraken. Wanneer haar echtgenoot haar verlaat na een ruzie over een mogelijk open huwelijk, stort ze zich op haar werk. Ze richt zich op een ingewikkelde zaak van een doodzieke 17-jarige jongen die, samen met zijn ouders, een noodzakelijke bloedtransfusie weigert omdat het in strijd is met zijn geloof als Jehova's getuige.
Besluit Fiona dat de jongen te jong is om zelf over leven en dood te beslissen of weegt het recht op vrije wil toch zwaarder? Haar uitspraak heeft hoe dan ook grote gevolgen.
^

December
December-Vonne van der Meer auteur : Meer, Vonne van der  
oorspronkelijke titel : December (2009)  
isbn : 9789046704707  
pagina's : 144  
nur : 301 = Literaire roman  
uitgever : Olympus  
leesclubperiode : 08 december 2014 - 19 januari 2015  
Korte beschrijving:
December donkerste maand, lichtste maand, voor de één een feestmaand, voor de ander een rampmaand is de maand van de lange, gure avonden. Van de gordijnen dicht en een boek op schoot. En dan het liefst een boek waarin het sneeuwt, en meisjes met zwavelstokjes voor de ramen staan.
Een jongen van achttien zet nog steeds zijn schoen, met een wortel erin en een bakje water ernaast. Een echtpaar weet niet van elkaar dat ze twee daklozen in hun huis-in-aanbouw van een slaapplaats en proviand voorzien. Omdat het bijna Kerstmis is, durven ze de arme zielen niet weg te sturen.
Eén ding hebben de personages van Vonne van der Meer gemeen: ze volgen hun verbeelding.
^

Hollands Siberië
Hollands Siberië-Mariët Meester auteur : Meester, Mariët  
oorspronkelijke titel : Hollands Siberië (2014)  
isbn : 9789029589581  
pagina's : 279  
nur : 301 = Literaire roman  
uitgever : De Arbeiderspers  
leesclubperiode : 17 april - 29 mei 2019  
Korte beschrijving:
De franciscaan Peter Pex wordt naar 'het slechtste dorp van Nederland' Veenhuizen gestuurd, waar eerder geen enkele pastoor het heeft kunnen uithouden. Hij komt er in 1936 in dienst van de rijkswerkinrichtingen. Vol vuur begint hij aan zijn taak en probeert tegelijkertijd het hiërarchisch georganiseerde justitiedorp te doorgronden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog belandt hij samen met zijn huishoudster in het verzet. Ze krijgen een geheime liefdesrelatie, die steeds ingrijpender en gecompliceerder wordt. Hollands Siberië vertelt over de opkomst en ondergang van een man die alleen 's nachts zichzelf kan zijn.
^

De vergeten tuin
De vergeten tuin-Kate Morton auteur : Morton, Kate  
oorspronkelijke titel : The forgotten garden (2008)  
isbn : 9789022556450  
pagina's : 512  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
uitgever : Boekerij  
leesclubperiode : 23 januari - 27 februari 2012  
Korte beschrijving:
Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog wordt een jong meisje alleen achtergelaten op een schip naar Australië. Ze kan zich van deze reis slechts herinneren dat een mysterieuze vrouw die zichzelf De Schrijfster noemt, beloofde voor haar te zorgen. Maar die vrouw is spoorloos verdwenen. Op haar eenentwintigste verjaardag hoort Nell Andrews een geheim dat haar leven voorgoed zal veranderen. Jaren later reist ze naar Engeland, op zoek naar antwoorden. Haar speurtocht brengt haar naar Cornwall en naar het prachtige landgoed Blackhurst Manor. Wat heeft Nell uiteindelijk tot haar zoektocht gedreven? Na het overlijden van Nell wacht haar kleindochter Cassandra een verrassing. Ze erft Cliff Cottage, gelegen op het landgoed van Blackhurst Manor. Met zijn vergeten tuin, berucht bij de lokale bevolking - vanwege de vele geheimen die hij herbergt...
^

Ik kom je halen als het zomer is
Ik kom je halen als het zomer is-Hans Munstermann auteur : Münstermann, Hans  
oorspronkelijke titel : Ik kom je halen als het zomer is (2008)  
isbn : 9789046813034  
pagina's : 240  
nur : 301 = Literaire Roman  
uitgever : Nieuw Amsterdam  
leesclubperiode : 17 september - 29 oktober 2012  
Korte beschrijving:
Joachim is de oudste broer van Andreas Klein. Er is wederzijdse liefde, betrokkenheid en zorgzaamheid. Maar is er ook begrip? Waarom gedraagt Joachim zich steeds net anders dan Andreas verwacht? Hoe goed kennen ze elkaar eigenlijk? Andreas gaat terug in de tijd en ontrafelt stukje bij beetje het raadsel dat Joachim heet. Gaandeweg maakt zich van de lezer een grote ontroering meester en ga je van Joachim houden.
^