Archief
Hieronder staan de boeken die we vóór april 2010 gelezen hebben.
Omdat we in die periode nog geen overzicht bijhielden van de boeken die we lazen kunnen er titels ontbreken.


Het uur van de rebellen : Lieve Joris
Korte beschrijving:
De gewelddadige geschiedenis van Zaire/Congo tussen 1994, toen de genocide van Rwanda losbarstte, gevolgd door de vlucht van ontelbare Hutu's naar Congo, en 2004 toen VN-veiligheidstroepen probeerden een nieuwe burgeroorlog te voorkomen.
^

Twee vrouwen : Harry Mulisch
Korte beschrijving:
De verhouding tussen een intelligente gescheiden vrouw en een jong eigenzinnig meisje wordt op rampzalige wijze verbroken door toedoen van de jaloerse ex-echtgenoot.
^

Joe Speedboot : Tommy Wieringa
Korte beschrijving:
Een gehandicapte jonge schrijver in een afgelegen dorp ontwikkelt zich door de komst van een overrompelende vreemdeling in een onverwachte richting.
^

De jongen met de gestreepte pyama : John Boyne
Korte beschrijving:
In 1943 verhuist een kleine Duitse jongen met zijn vader, een militair, naar een vreemde plek waar joodse mensen in gestreepte pyjama's achter een hek leven.
^

Samen ben je minder alleen : Anna Gavalda
Korte beschrijving:
In een groot, vervallen appartement aan de voet van de Eiffeltoren raken de levens van vier personages onlosmakelijk met elkaar verbonden.
^

De zwarte met het witte hart : Arthur Japin
Korte beschrijving:
Op historische gegevens gebaseerd relaas van de levens van twee Afrikaanse prinsen die in 1837 naar Nederland werden ontvoerd.
^

Simon : Marianne Fredriksson
Korte beschrijving:
Een Joods jongetje in Zweden in de Tweede Wereldoorlog wordt geadopteerd door een kinderloos echtpaar, maar blijft ondanks de liefderijke opvoeding toch een buitenstaander.
^

Mijn zoon heeft een seksleven en ik lees mijn moeder Roodkapje voor : Renate Dorrestein
Korte beschrijving:
Een bijna vijftigjarige vrouw wordt erg op de proef gesteld als ze naast de problemen met haar puberkinderen en haar menopauze ook nog de zorg krijgt voor haar dementerende moeder.
^

Dubbelspel : Frank Martinus Arion
Korte beschrijving:
In een buitenwijk van Willemstad op Curaçao tussen het joodse kerkhof en een bloeiend hoerenkamp spelen vier negers hun zondagse spelletje domino met als inzet hun eigen leven.
^

Vang me als ik val : Nicci French
Korte beschrijving:
Een jonge vrouw, succesvol in haar werk en privéleven, maakt door haar fanatisme en losbandige gedrag nogal wat vijanden.
^

Het Instituut : Vincent Bijlo
Korte beschrijving:
Autobiografisch getint relaas van het leven van een blinde jongen op een blindeninstituut in de jaren zeventig.
^

De Garnalenpelster : Nilgün Yerli
Korte beschrijving:
Nilgün Yerli (1969) is tien jaar als ze vanuit Turkije in Nederland terecht komt. In Nederland is alles anders: de mensen, het eten, de gewoonten en de normen en waarden. Maar haar moeder, van wie Nilgün zielsveel houdt, lijkt overal een antwoord op te hebben. Ze geeft Nilgün steeds een gevoel van veiligheid en het idee dat alles goed zal komen. Binnen het gezin Yerli liggen de machtsverhoudingen echter behoorlijk scheef met een zich opofferende moeder en een vader die doet en laat wat hem uitkomt. In 1986 komt Nilgüns moeder bij een ongeluk om het leven. Voor Nilgün Yerli rijst de vraag of haar geliefde en wijze moeder niet een fundamentele fout heeft gemaakt. Waarom liet ze toe dat er zo met haar gesold werd?
^

Tweestrijd : René Appel
Korte beschrijving:
Een meisje raakt ongewild in een hevige strijd verwikkeld als ze te veel weet van de criminele praktijken van haar vriend.
^

De onzichtbaren : Karel Glastra van Loon
Korte beschrijving:
In een Thais kamp voor vluchtelingen uit Birma vertelt een blinde man een westerse bezoeker over zijn leven en zijn vlucht waarbij hij zijn vrouw en ongeboren kind verloor.
^

Een schitterend gebrek : Arthur Japin
Korte beschrijving:
In zijn memoires maakt Giacomo Casanova (1725-1798) melding van het feit dat hij als 17-jarige verliefd werd op een meisje van 14. Toen hij na een verblijf in Venetië terugkeerde om met haar te trouwen, was ze verdwenen. Zestien jaar later ontmoette hij haar weer in een bordeel in Amsterdam.
^

Sonny Boy : Annejet van der Zijl
Korte beschrijving:
Een zwarte student van twintig en een blanke vrouw van veertig vertellen het verhaal van een onmogelijke liefde die toch kon.
^

Hokwerda's kind : Oek de Jong
Korte beschrijving:
In zijn eerste grote roman sinds 'Cirkel in het gras' (1985) vertelde Oek de Jong (1952) een beklemmend en meeslepend liefdesverhaal. Het is het verhaal van een fatale gebondenheid. De jonge, mooie vrouw, Lin Hokwerda, voormalig jeugdkampioen tafeltennissen, raakt in de ban van de onbetrouwbare Henri. De relatie met deze lasser op een booreiland (en later verbouwer van appartementen in Amsterdam) houdt geen stand. Na een ruim intermezzo met een andere man, een jurist, keert Lin toch weer terug naar Henri, met alle noodlottige gevolgen van dien.
^

Liefdesdood : Oscar van den Boogaar
Korte beschrijving:
De gedachten die je voor jezelf moet houden omdat je ze niet mag denken, kon hij met haar delen. Ze spraken een verboden taal. Een geheimtaal. Een complot tegen de wereld. Ze konden urenlang scrabbelen en woorden leggen die niet bestonden.
^

De eeuw van mijn vader : Geert Mak
Korte beschrijving:
Geschiedenis van het Nederland van de 20e eeuw aan de hand van interviews, oude krantenberichten en bewaard gebleven brieven.
^

De avonden : Gerard Reve
Korte beschrijving:
Een jongeman in het naoorlogse Amsterdam wordt afwisselend geplaagd door verveling, onbestemde angsten en halfbegrepen verlangens.
^

Nergens in Afrika : Stefanie Zweig
Korte beschrijving:
Autobiografisch getint relaas van het leven van een Duitse joodse vrouw in Kenia tijdens de Tweede Wereldoorlog.
^

De wereld van Sofie : Jostein Gaarder
Korte beschrijving:
Een 15-jarig meisje wandelt aan de hand van een leermeester de geschiedenis van de filosofie door.
^

Annie : Kees van Kooten
Korte beschrijving:
Relaas van de laatste levensdagen van de dementerende moeder van de schrijver.
^

Julian mijn broer : L. Mulders
Korte beschrijving:
Een 16-jarig meisje vertelt hoe moeilijk het leven de afgelopen zes jaar is geweest nadat haar oudere broer door een dwarslaesie gehandicapt werd.
^

Twee koffers vol : Carl Friedman
Korte beschrijving:
Een joodse studente in Antwerpen krijgt als kinderoppas te maken met antisemitisme.
^

In de ban van bedrog : Elizabeth George
Korte beschrijving:
Rascisme, discriminatie en de botsing van culturen spelen een belangrijke rol bij het onderzoek naar de moord op een Pakistaanse man in een badplaats aan de Engelse kust.
^

De honger : Hiske Dibbets
Korte beschrijving:
Op dringend aanraden van een voormalige klasgenote volgt een aspirant-actrice een streng dieet, maar dan ontdekt ze dat deze een verborgen agenda heeft.
^

Zusje van me : Barbara Voors
Korte beschrijving:
Twee Zweedse tweelingzussen zijn zeer op elkaar betrokken totdat een van hen plotseling spoorloos verdwijnt.
^

Elisabeth's dochter : Marianne Frederiksson
Korte beschrijving:
De architecte Katarina heeft nooit langdurende verhoudingen met mannen. Ook met Jack, een getrouwde Amerikaan die tijdelijk in Zweden verblijft, duurt het niet lang. Katarina raakt in verwachting van Jack, hij verwacht dat ze abortus zal plegen.
^

Het oog van de orkaan : Dick Francis
Korte beschrijving:
Het relatief kalme leven van een meteoroloog van de BBC verandert abrupt als hij met een collega per vliegtuigje op orkanenjacht gaat.
^

Het geheim : Anna Enquist
Korte beschrijving:
Een man komt op het spoor van een vroegere geliefde, een pianiste wier leven door een geheim getekend is.
^

Vergeef me : Wally Lamb
Korte beschrijving:
De levensgeschiedenis van een Amerikaanse eeneiige tweeling van wie er een schizofreen is.
^

Het zesde zintuig : Marianne Frederiksson
Korte beschrijving:
'Langzaam, heel langzaam stegen de kinderen op van hun kerkbank.' Alle tweehonderd kerkbezoekers in Östmora hebben gezien hoe de kinderen door het kerkdak, dat zich opende, in de lucht verdwenen. Niemand weet er goed raad mee en de kranten noemen het 'een collectieve hallucinatie'.
^

Aprilheks : Maigull Axelsson
Korte beschrijving:
Het leven van drie pleegzussen wordt door een vierde, onbekende en zwaar lichamelijk gehandicapte zus danig in de war gebracht.
^

Indische duinen : Adriaan van Dis
Korte beschrijving:
De literaire verwerking van de Vlaamse schrijfster van de dood van haar man, de dichter Herman de Coninck (1944-1997).
^

Lucca : Jens Christian Grondahl
Korte beschrijving:
Tussen een Deense actrice die door een ongeluk blind is geworden, en haar behandelend arts ontstaat een bijzondere verstandhouding over de problemen van hun generatie, de dertigers en veertigers van rond 2000.
^

Spoorloos in Italië : Sarah Dunant
Korte beschrijving:
De mysterieuze verdwijning van een alleenstaande moeder leidt tot vele speculaties: is ze ontvoerd of heeft ze misschien een nieuwe vriend?
^

De reis van de lege flessen : Kader Abdolah
Korte beschrijving:
De relatie met zijn Nederlandse buurman brengt bij een politieke vluchteling uit Iran allerlei herinneringen boven.
^

Het zit op de bank en het zapt : Yvonne Kroonenberg
Korte beschrijving:
Compilatie van twee bundels verhalen van de bekende Nederlandse schrijfster (1950). Belangrijkste thema is de verhouding man-vrouw, waarbij de heren der schepping er over het algemeen niet al te best afkomen.
^

De tuin der onschuldigen : Kristien Hemmerechts
Korte beschrijving:
Drie zussen reizen naar het Spaanse gehucht waar ze als kind hun vakantie doorbrachten
^

Het bomentheater : Ina Bouman
Korte beschrijving:
Op weg naar haar zieke moeder overdenkt een vrouw haar leven.
^

Het gif kraait koning in mijn hoofd : Eva Bentis
Korte beschrijving:
Een vrouwelijke chirurg trekt zich terug op een boerderij, onbereikbaar zelfs voor haar Russische man, om zich te bezinnen op haar leven.
^

Het theater De brief en De waarheid : Harry Mulisc
Korte beschrijving:
Een acteur schrijft naar aanleiding van de opvoering van een controversieel toneelstuk een dreigbrief aan zichzelf en ensceneert zijn eigen ontvoering.
^

Kruis en Munt : Toon Tellegen
Korte beschrijving:
De dertien gedichten uit deze bundel zijn in opdracht van Poetry International geschreven door Toon Tellegen en gepubliceerd door uitgeverij Querido.
^

Een hart van steen : Renate Dorrestein
Korte beschrijving:
Een 35-jarige zwangere patholoog-anatoom wordt achtervolgd door de dramatische gebeurtenissen in haar jeugd na de geboorte van een zusje.
^

Wilde zwanen : Jung Chang
Korte beschrijving:
Het leven van drie generaties vrouwen in China in de periode 1909-1978.
^

Olifanten op een web : Mensje van Keulen
Korte beschrijving:
Autobiografisch getint relaas van de relatie van de schrijfster tot haar moeder, haar familie en haar verleden.
^

Taal zonder mij : Kristien Hemmerechts
Korte beschrijving:
De literaire verwerking van de Vlaamse schrijfster van de dood van haar man, de dichter Herman de Coninck (1944-1997).
^

Ridder van het woord : Terry Brooks
Korte beschrijving:
Tussen de vertegenwoordigers van Goed en Kwaad breekt een strijd uit met als inzet de Ridder van het Woord en de toekomst van de mensheid.
^

Hoge bomen in Hanoi : Carolijn Visser
Korte beschrijving:
Impressies van een Nederlandse journaliste van Vietnam.
^

Wonderkinderen : Thea Beckman
Korte beschrijving:
Tom en Wijntje gaan op hun tiende naar de brugklas. Op de basisschool hebben beide 'wonderkinderen' twee klassen overgeslagen. Ze hebben altijd alles samen gedaan, maar daar komt nu verandering in: Wijntje gaat naar het gymnasium, maar Tom moet van zijn ouders - die al dat leren maar onzin vinden - naar de l.t.s. Hij vindt het verschrikkelijk en verzint, samen met Wijntje, van alles om zijn ouders op andere gedachten te helpen. Als niets blijkt te helpen, onderneemt hij een wanhoopspoging.
^

De kleine blonde dood : Boudewijn Büch
Korte beschrijving:
De ik-figuur van dit boek, die Boudewijn Büch heet, doet verslag van de moeilijke relatie met zijn door de oorlog geestelijk misvormde vader. Daarnaast vertelt hij over het kortstondige leven van zijn eigen zoontje.
^

Cirkel in het gras : Oek de Jong
Korte beschrijving:
In de relatie van een Nederlandse journaliste met een Italiaanse kunsthistoricus treden enkele typerende aspecten van de westerse cultuur aan de oppervlakte.
^

I.M. : Conny Palmen
Korte beschrijving:
'I.M.' staat voor In Memoriam en Ischa Meijer (1943-1995), met wie de schrijfster samenleefde tot diens plotselinge dood. Het staat echter ook voor In Margine, de titel van veruit het grootste deel van het boek, dat niet over rouw gaat, en eigenlijk ook niet allereerst over Ischa, maar over de liefde. Over hoe een zelfbewuste filosofe zich herleid ziet tot een hulpeloos verliefd bakvisje en daar voluit van geniet.
^

Waar het bloed kruipt : Gillian Slovo
Korte beschrijving:
Een jong Joods gezin raakt betrokken bij de apartheid.
^

Oeroeg : Hella Haasse
Korte beschrijving:
De grote en natuurlijke vriendschap tussen een Europese en een Indonesische jongen, samen opgroeiend op een theeplantage, kan door verschillende voorvallen niet stand houden.
^

De vrouw van de keukengod : Amy Tan
Korte beschrijving:
Levensgeschiedenis van twee Chinese vriendinnen. Aangezien de ene meent spoedig te zullen sterven, wil zij feiten uit beider leven onthullen. De ander geeft er echter de voorkeur aan haar dochter het verleden uit eigen mond te laten horen, inclusief de gruwelijke waarheden, die zelfs haar vriendin niet kent. De onthullingen hebben betrekking op haar leven op een eilandje voor Shanghai gedurende de jaren twintig en de Tweede Wereldoorlog en de omstandigheden waaronder zij in 1949 naar Amerika vertrok.
^

Met de rug tegen de muur : Klaus Kordon
Korte beschrijving:
Berlijn 1932. Een tijd van armoede, woningnood en werkeloosheid. Hans van 14 mag in een machinefabriek gaan werken. Ook daar worden de ruzies tussen de aanhangers van Hitler en de communisten en de socialisten steeds heftiger en gewelddadiger. Hans' ouders en broer zijn communist, zijn zuster heeft een nazievriend. Door zijn joodse vriendin maakt Hans kennis met de angst die ontstaat door het opkomend openlijk antisemitisme. Zelf probeert Hans zo goed en zo kwaad als het kan zijn idealen te verwezenlijken.
^

Had maar een kat gekocht : Marijke Höweler
Korte beschrijving:
De ouders van de tweeling Emily en Victor houden er moderne principes op na. Ze willen dat hun kinderen onafhankelijk en vrij opgroeien en niet in hun ontwikkeling geremd worden door enigerlei dwang of taboe. De kinderen krijgen alle gelegenheid om alles zelf te onderzoeken en hun ontdekkingsdrang leidt tot soms bizarre situaties.
^

Vliegers onder het matras : Marion Bloem
Korte beschrijving:
Vliegers onder het matras is een verhalenbundel waarin de typische vertelwijze en alle thema's van Marion Bloem te vinden zijn. Haar Indische achtergrond, de schrijfster die haar verleden probeert te concretiseren zodat haar heden begrijpelijk wordt, de erotiek, het verlangen naar een groots en meeslepend bestaan en het schrijven om te ontsnappen aan de werkelijkheid. De verhalen zijn in de loop van de jaren tachtig geschreven en horen onmiskenbaar bij elkaar
^

Bezonken rood : Jeroen Brouwers
Korte beschrijving:
Bij de dood van zijn moeder - met wie hij al jaren geen contact meer had - herinnert de schrijver zich weer de gebeurtenissen die tot die verwijdering geleid hebben. In zijn ogen is zijn moeder geheel ontluisterd in het Japanse concentratiekamp Tjideng, waar zij lichamelijk aftakelde, kaal werd geschoren en bovendien voor zijn ogen - hij was 5 jaar - op een gruwelijke manier werd afgetuigd.
^

De kip die over de soep vloog : Frans Pointl
Korte beschrijving:
In deze debuut-bundel worden de herinneringen van de auteur (1933) aan zijn jeugd beschreven. Herinneringen aan de jaren vlak voor de Tweede Wereldoorlog - in betrekkelijke rijkdom - en de tijd na de oorlog waarin de gescheiden moeder haar zoon alleen opvoedde. Jaren van eindjes aan elkaar knopen die worden gevolgd door een door officiële instanties afgedwongen aanvaarden van een baan, om zodoende op de uitkering te kunnen korten. Daarna kenmerkt het leven van de auteur zich door eenzaamheid en uitzichtloosheid.
^

Het beloofde land : Adriaan van Dis
Korte beschrijving:
Het beloofde land maakt Van Dis een ontdekkingstocht door de Karoo, de verlaten hoogvlakte van Zuid-Afrika waar blanke boeren al generaties worstelen met de dorre bodem. Van Dis portretteert op aangrijpende en vermakelijke wijze de in isolement levende mensen.
^

Hersenschimmen : J. Bernlef
Korte beschrijving:
Maarten Klein woont met zijn vrouw Vera in Noord-Amerika, waar hij na zijn pensionering een rustig bestaan leidt. Tot er plotseling storingen in zijn brein optreden. Maarten verliest zijn greep op taal, herinnering en realiteit. Hij wordt een vreemdeling in zijn eigen wereld. Het contact met Vera, zijn enige houvast, raakt hij langzaam kwijt.
^

De tweeling : Tessa de Loo
Korte beschrijving:
Twee bejaarde vrouwen, een Nederlandse en een Duitse, ontmoeten elkaar bij toeval in het Thermaal Instituut van het fameuze kuuroord Spa. Wat ze dan nog niet weten is dat ze samen een al in de kindertijd gescheiden tweeling vormen.
^

De liefde moet niet vergeten worden : Zhang Jie
Korte beschrijving:
In deze novelle worstelt een dertigjarige Chinese vrouw met de vraag of ze moet trouwen met de man met wie ze een verhouding heeft en waarvan ze zich afvraagt '...of de oorzaak van zijn zwijgen is dat hij niet graag praat of dat hij niets te zeggen heeft'.
^

De wetten : Conny Palmen
Korte beschrijving:
Het verhaal gaat over de studente Maria, die in zeven jaar tijd met zeven verschillende mannen omgaat om bij hen over het leven te leren. Ze hoopt bij hen de antwoorden op haar vragen te vinden. Ze heeft altijd gedacht dat de wetten en regels van het leven door mannen bedacht zijn. Ze wil hier nu meer over weten. Ze komt tot de conclusie dat deze mannen wel veel van de wereld weten, maar weinig over zichzelf. Met deze kennis van de wereld proberen ook zij alleen maar het hoofd boven water te houden. Dit realiseren zij zich niet.
^

Voor een verloren soldaat : Rudy van Dantzig
Korte beschrijving:
Alles is verwarrend voor Jeroen, die in 1945 als elfjarige Amsterdamse jongen op het Friese platteland de bevrijding beleeft. De Amerikaanse soldaat Wolt dwingt hem tot intiem lichamelijk contact. De soldaat doet hem pijn, Jeroen is weerloos, maar voelt zich ook trots, uitverkoren. Als hij bijna veertig jaar later een stoet Canadese oud-strijders Amsterdam ziet binnentrekken, brengt de herinnering aan de verloren soldaat hem opnieuw in verwarring.
^

Het verhaal van een middag : Willem van Toorn
Korte beschrijving:
De Engelse journalist Henry Vettore krijgt als erfenis van zijn Italiaanse oom Angelo de kleine, vervallen villa aan de rivier, ten zuiden van Florence, waar hij als kind vier jaar heeft gewoond. Beslissende jaren: van het begin van de oorlog tot de bevrijding door de Amerikanen.
^

Quarantaine : Gerhard Durlacher
Korte beschrijving:
Autobiografisch relaas van de belevenissen van een Duits-joodse jongen die eerst naar Nederland en later naar een concentratiekamp getransporteerd wordt.
^

Rachel's rokje : Charlotte Mutsaers
Korte beschrijving:
Deze roman van Charlotte Mutsaers is een literair rokje. Het bestaat uit zevenendertig plooien, telkens voorafgegaan door auctoriale hoofdstuktitels, en zeven sessies waarin tegenover denkbeeldige rechters het voorafgaande nogmaals wordt doorgenomen. Op bijna dertienjarige leeftijd sloeg bij Rachel Stottermaus de bliksem in, toen haar taalleraar, Douglas Distelvink, de klas betrad. Dertig jaar later redt deze levenslang bewonderde leraar haar, wanneer hij haar voor de wielen van een uitzwenkende autobus wegsleurt.
^

Niets te verliezen en toch bang : Renate Rubinstein
Korte beschrijving:
Bijna dertig jaar geleden deed Renate Rubinstein in haar columns in Vrij Nederland op openhartige wijze verslag van haar emotionele ontreddering en haar paniekgevoelens tijdens en na de breuk van haar huwelijk. Een aantal van deze columns, aangevuld met nieuw materiaal, werd gebundeld tot een egodocument over echtscheiding, dat destijds werd bekroond met de Multatuliprijs
^

We noemen hem Anna : Peter Pohl
Korte beschrijving:
Een Zweedse sportleider krijgt in een zomerkamp de zorg voor een schriel jongetje, dat door iedereen wordt verstoten. Voor deze jongen is de man zijn enige steun.
^

Vallen : Anna Provoost
Korte beschrijving:
Zoals elk jaar brengen Lucas en zijn moeder de zomer door in het huis van zijn grootvader, ver weg van de hoofdstad. Deze zomer is evenwel anders: zijn grootvader is gestorven, en voor het eerst beginnen de mensen in de stad over zijn oorlogsverleden te praten. Wanneer de jonge danseres Caitlin - Lucas' Amerikaanse vriendinnetje van jaren geleden - weer opduikt, wordt alles nog een stuk ingewikkelder.
^

Vanwege een tere huid : Anton Koolhaas
Korte beschrijving:
Om de tere huid van zijn dochter Annepiet te beschermen, zet haar vader twee hoedna's, vreemde dieren die hij meebracht uit een warm land, uit in de rivier bij zijn huis. Door haar beschermde opvoeding kan Annepiet het leven echter niet aan, waardoor haar dochtertje Takkie het extra moeilijk krijgt. Een eerste liefde voor de twaalfjarige Jokke brengt hier verandering in, maar uiteindelijk sterft haar vriendje door de vreemde dieren en leert Takkie afscheid van haar kindertijd te nemen.
^

Haar moeders dochter : Marilyn French
Korte beschrijving:
Het verdriet van de moeders zal aan de dochters tot in het vierde geslacht bezocht worden', dat is de variant op de bijbeltekst, die het thema voor dit boek is. Frances en Michael, Poolse immigranten in New York, dragen hun ellende over op hun dochter Belle, die haar eigen ontreddering daar aan toevoegt en probeert haar dochter Anastasia ermee op te zadelen. Die neemt zich voor niet in de val te lopen die het moederschap voor haar moeder en grootmoeder heeft betekend, maar ontspringt de dans niet. Haar wrok is misschien nog moeilijker verteerbaar dan de wanhoop van Frances en de doffe vertwijfeling van Belle. Arden, de dochter van Anastasia probeert haar heil te vinden in een commune, maar ook daar ligt niet het beloofde land voor de vrouw.
^