C
 
Kleine Bij
Kleine Bij-Chris Cleave auteur : Cleave, Chris  
oorspronkelijke titel : The other hand (2008)  
isbn : 9789044614459  
pagina's : 279  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
uitgever : Promotheus  
leesclubperiode : 16 maart -10 april 2015  
Korte beschrijving:
De 16-jarige Nigeriaanse vluchtelinge Kleine Bij verlaat het detentiecentrum in Essex, waar ze in de twee jaar dat ze daar opgesloten was zichzelf goed Engels leerde. Ze kent maar een adres waar ze naar toe kan, dat van een jong echtpaar dat ze onder gruwelijke omstandigheden tijdens hun vakantie leerde kennen aan de Nigeriaanse kust. Het weerzien roept echter zeer dubbele gevoelens op. Het vergroot de druk waaronder de echtgenoten al leefden na de gebeurtenissen in Nigeria en er is een groot schuldgevoel tegenover (de illegale) Kleine Bij.
^

De acht bergen
De acht bergen-Paolo Cognetti auteur : Cognetti, Paolo  
oorspronkelijke titel : Le otto montagne (2016)  
isbn : 9789023466413  
pagina's : 293  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
uitgever : De Bezige Bij  
leesclubperiode : 13 maart - 17 april 2019  
Korte beschrijving:
Pietro is een stadsjongen uit Milaan. Zijn vader is scheikundige, en gefrustreerd door zijn werk in een fabriek. Zijn ouders delen een liefde voor de bergen, dat is waar ze elkaar ontmoetten, waar ze verliefd werden en waar zetrouwden in een kerkje aan de voet van de berg. Door deze gedeelde passie kan hun relatie voortbestaan, zelfs wanneer tragische gebeurtenissen plaatsvinden. Het stadsleven vervult hun vaak met gevoelens van spijt dat ze niet voor een ander leven hebben gekozen. Dan ontdekken ze een dorpje in het Noord-Italiaanse Valle d'Aosta waar het gezin vanaf dat moment iedere zomer zal doorbrengen. De elfjarige Pietro raakt er bevriend met de even oude Bruno, die voor de koeien zorgt. Hun zomers vullen zich met eindeloze wandelingen door de bergen en zoektochten door verlaten huizen en oude molens en er bloeit een ogenschijnlijk onverwoestbare vriendschap op.
^

De vlecht
De vlecht-Laetitia Colombani auteur : Colombani, Laetitia  
oorspronkelijke titel : La tresse (2017)  
isbn : 9789026340383  
pagina's : 204  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
uitgever : Ambo|Anthos  
leesclubperiode : 25 september - 06 november 2019  
Korte beschrijving:
Drie vrouwen, drie continenten, één verlangen naar vrijheid. In 'De vlecht' van Laetitia Colombani behoort de Indiase Smita tot de onaanraakbaren, gedoemd een mensonwaardig bestaan te leiden. Haar grootste wens is dat haar dochtertje dit lot bespaard blijft en ze doet er alles aan om haar naar school te laten gaan. Op Sicilië werkt de twintiger Giulia in het pruikenatelier van haar vader. Wanneer ze onverwacht het atelier moet overnemen, komt ze erachter dat het bedrijf op de rand van faillissement balanceert. In Canada ontdekt Sarah, carrièrevrouw en moeder, dat ze ernstig ziek is. Zonder het van elkaar te weten, volgen deze drie sterke vrouwen eenzelfde pad: ze weigeren zich neer te leggen bij hun lot en besluiten te vechten voor hun toekomst. Met veel gevoel vervlecht Laetitia Colombani in 'De vlecht' deze drie levens met elkaar, in een ontroerende roman over hoop en saamhorigheid.
^

Taal is zeg maar echt mijn ding
Taal is zeg maar echt mijn ding-Paulien Cornelisse auteur : Cornelisse, Paulien  
oorspronkelijke titel : Taal is zeg maar echt mijn ding (2009)  
isbn : 9789025430498  
pagina's : 229  
nur : 320 = Literaire non-fictie algemeen  
uitgever : Contact  
leesclubperiode : 27 mei 2013 - ....  
Korte beschrijving:
Zodra mensen beginnen met praten, ontstaan er misverstanden of ergernissen en daar heeft columnist en cabaretière Paulien Cornelisse een feilloos oor voor. In Taal is zeg maar echt mijn ding schetst ze voor iedereen herkenbare, vaak absurde gesprekken en situaties. Dit levert een feest van taal en tekeningen op.
Cornelisse observeert mensen die niet fluisteren op de camping, ze verwondert zich over voetballiederen, over goedbedoelde rotopmerkingen, over seks bij de EO en veegt de vloer aan met pseudo-diepzinnige types die het voortdurend hebben over 'iets een plek geven' en 'hun eigen ding doen'.
^