W
 
Dit zijn de namen
Dit zijn de namen-Tommy Wieringa auteur : Wieringa, Tommy  
oorspronkelijke titel : Dit zijn de namen (2012)  
isbn : 9789023472698  
pagina's : 301  
nur : 301 = Literaire roman  
uitgever : De Bezige Bij  
leesclubperiode : 05 november - 15 december 2015  
Korte beschrijving:
Een grensstad in de steppe. Uit de vlakte duikt een groep verwilderde vluchtelingen op. Ze veroorzaken angst en onrust in de stad. Als Pontus Beg, commissaris van politie, ze laat oppakken, wordt in hun bagage het bewijs van een misdaad gevonden. Beg ontrafelt de geschiedenis van hun helletocht, die gaandeweg verweven raakt met de ontdekking van het verhaal over zijn eigen afkomst. De ontmoeting met een oude rabbijn, de laatste Jood van de stad, leert hem de waarheid kennen over zichzelf. Met humor en wijsheid verbindt Tommy Wieringa de duistere binnenwereld van de mens met de vraag naar wie wij zijn en of verlossing mogelijk is.
^

Stoner
Stoner-John Williams auteur : Williams, John  
oorspronkelijke titel : Stoner (2012)  
isbn : 9789048829088  
pagina's : 320  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman, novelle  
uitgever : Lebowski  
leesclubperiode : 23 mei - 03 oktober 2017  
Korte beschrijving:
William Stoner wordt aan het einde van de negentiende eeuw geboren als zoon van een arme boerenfamilie. Tot groot verdriet van zijn ouders kiest hij voor een carrière als docent Engels. Hij wijdt zijn leven aan de literatuur en aan de liefde - en faalt op beide fronten. Zijn huwelijk met een vrouw uit een gegoede familie vervreemdt hem verder van zijn ouders, zijn carrière verloopt moeizaam en zijn vrouw en dochter keren zich tegen hem. Een nieuwe liefdesrelatie wordt verbroken om een schandaal op de universiteit te voorkomen. Stoner sterft uiteindelijk in anonimiteit, zoals ook zijn hele leven zich in de marge heeft afgespeeld.
^

Kinderen van de rivier
Kinderen van de rivier-Lisa Wingate auteur : Wingate, Lisa  
oorspronkelijke titel : Before we were yours (2017)  
isbn : 9789026333972  
pagina's : 414  
nur : 305 = Literaire thriller  
uitgever : Ambo|Anthos  
leesclubperiode : 06 november - 19 december 2018  
Korte beschrijving:
'Kinderen van de rivier' van Lisa Wingate begint in Memphis in 1939. De twaalfjarige Rill leidt met haar broertje en zusjes een zorgeloos leven op een woonboot aan de Mississippi. Dan slaat het noodlot toe: de kinderen worden ontvoerd en komen terecht in een weeshuis. Daar zijn ze overgeleverd aan de grillen van een wrede directrice. De jonge Rill doet er alles aan om haar broertje en zusjes bij elkaar te houden.

In het South Carolina van nu leidt de rijke Avery Stafford een geweldig leven. Een toevallige ontmoeting dwingt haar om haar familiegeschiedenis onder de loep te nemen, er blijkt meer verzwegen te zijn dan ze ooit had kunnen vermoeden.
'Kinderen van de rivier' is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van weeshuisdirecteur Georgia Tann, die kinderen uit arme gezinnen ontvoerde en verkocht aan rijke families.
^