B
 
Boven is het stil
Boven is het stil-Gerbrand Bakker auteur : Bakker, Gerbrand  
oorspronkelijke titel : Boven is het stil (2006)  
isbn : 9059361067  
pagina's : 264  
nur : 301 = Literaire roman  
uitgever : Cossee  
leesclubperiode : 06 december 2010 - 24 januari 2011  
Korte beschrijving:
Literaire streekroman over boerenzoon Helmer van Wonderen, een vijftiger, die op een afgelegen boerderij zijn doodzieke vader verzorgt. Het verhaal, in de ik-stijl, speelt zich af tegen het decor van Waterland, het veenweidegebied ten noordoosten van Amsterdam. De combinatie van het boerenleven te midden van dit natuurschoon is subtiel en voelbaar van binnenuit beschreven. Met veel herkenning voor lezers van het platteland of kenners van natuur en boerenleven. Binnen deze wondermooie omlijsting ontwikkelt zich een streekromanachtig plot in vier delen, waarbij het laatste deel slechts 17 pagina's telt.
^

Perenbomen bloeien wit
Perenbomen bloeien wit-Gerbrand Bakker auteur : Bakker, Gerbrand  
oorspronkelijke titel : Perenbomen bloeien wit (1999)  
isbn : 9789059360631  
pagina's : 137  
nur : 301 = Literaire roman  
uitgever : Cossee  
leesclubperiode : 17 april - 29 mei 2019  
Korte beschrijving:
De tweeling Klaas en Kees en hun jongere broer Gerson spelen vaak 'zwart', een spel waarbij de belangrijkste regel is dat zij hun ogen niet open mogen doen. Als de broers met hun vader en de hond Daan op een zondagmorgen met z'n allen in de auto zitten op weg naar opa en oma, verandert hun leven met harde klap. Een auto-ongeluk zorgt ervoor dat Gerson blind wordt en de rest van zijn leven 'zwart' zal moeten spelen. Hoe zal dat gaan? Zal Gerson met hulp van de hond Daan zich gaan aanpassen aan zijn nieuwe leven? Ook voor zijn vader en zijn broers ziet de wereld er nu heel anders uit. Wat overeind blijft is de warmte van het gezin.
Dit ontroerende verhaal wordt afwisselend verteld door drie stemmen, die van de tweeling, van Gerson en van de hond.
^

Alsof het voorbij is
Alsof het voorbij is-Julian Barnes auteur : Barnes, Julian  
oorspronkelijke titel : The sense of an ending (2011)  
isbn : 9789045019659  
pagina's : 158  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
uitgever : Atlas Contact  
leesclubperiode : 27 oktober - 08 december 2014  
Korte beschrijving:
De tijd heeft Tony Webster ingehaald: ineens is hij een man van middelbare leeftijd, die met weemoed terugkijkt op zijn schooljaren. Hij heeft vriendschappen, een carrière en een huwelijk gehad, een best makkelijke scheiding. Hij heeft zeker nooit geprobeerd iemand pijn te doen.
Maar het geheugen is niet perfect. Het kan altijd verrassen, zoals een brief van een advocaat zal bewijzen. Alsof het voorbij is is het verhaal van een man die voorgoed afscheid neemt van de beloftes van zijn jeugd.
^

Allemaal willen we de hemel
Allemaal willen we de hemel-Els Beerten auteur : Beerten, Els  
oorspronkelijke titel : Allemaal willen we de hemel (2008)  
isbn : 9789013057935  
pagina's : 498  
nur : 285 = Fictie 15+  
uitgever : Querido's  
leesclubperiode : 18 april - 06 juni 2011  
Korte beschrijving:
Jef droomt ervan om een held te worden, liefst samen met zijn beste vriend Ward. Voor zijn zus Renée hoeft dat heldendom niet zo nodig. Zij heeft genoeg aan Ward, zijn hemelse saxofoonspel, en zijn fluwelen blik. Maar het is 1943. Midden in de oorlog. Aan het oostfront wordt een bikkelharde strijd gevoerd tegen de Russen. De Duitsers lijden er grote verliezen en hebben dringend dappere jongemannen nodig om hen bij te staan. Voor de jongens een gedroomde kans om held te worden. Voor volk en vaderland. Voor een betere wereld. Ward vertrekt liever vandaag dan morgen. Maar zo denkt lang niet iedereen er over.
Een aangrijpend verhaal over oorlog in tijden van liefde, en over de verwoestende keuzes waarvoor een oorlog mensen stelt.
^

Een soort familie
Een soort familie-Kees van Beijnum auteur : Beijnum, Kees van  
oorspronkelijke titel : Een soort familie (2010)  
isbn : 978902344440  
pagina's : 436  
nur : 301 = Literaire Roman  
uitgever : De Bezige Bij  
leesclubperiode : 13 maart - 8 april 2018  
Korte beschrijving:
Eind jaren tachtig, een klein dorp aan de Waddenzee. Het leven van de ouders van Teun staat in het teken van de grote idealen. Het gezin offert er alles voor op. Maar wat betekent dat voor Teun en zijn oudere broer? Ieder op geheel eigen wijze proberen de jongens, regelmatig doelwit van pesterijen, op school en op straat te overleven. Als de broer zijn ouders en hun idealen radicaal de rug toekeert, raakt het gezin ontwricht. Een soort familie is een vernuftig, aangrijpend verhaal over loyaliteit en liefde.
^

De viool van mijn moeder
De viool van mijn moeder-Yvonne van den Berg auteur : Berg, Yvonne van den  
oorspronkelijke titel : De viool van mijn moeder (2013)  
isbn : 9789021808758  
pagina's : 270  
nur : 301 = Literaire roman  
uitgever : Luitingh-Sijthoff  
leesclubperiode : 11 april - 23 mei 2017  
Korte beschrijving:
In de wereld van de jonge Else is een loodzwaar geheim: haar moeder komt uit een NSB-gezin. Terwijl ze opgroeit, wordt de onuitgesproken spanning tussen haar en haar moeder steeds groter. Else zoekt haar toevlucht in klassieke muziek en haar dwarsfluit. Dan vindt ze een oude, verwaarloosde viool op zolder - die moet van haar moeder zijn, maar waarom speelt zij niet meer?
Vele jaren later heeft Else pas de moed om het verleden van haar familie te onderzoeken. En pas wanneer haar moeder overleden is, vindt ze begrip en rust.
^

Gouden jaren
Gouden jaren-Annegreet van Bergen auteur : Bergen, Annegreet van  
oorspronkelijke titel : Gouden jaren (2014)  
isbn : 9789045023540  
pagina's : 346  
nur : 740 = Mens en maatschappij algemeen  
uitgever : Atlas Contact  
leesclubperiode : 31 mei - 4 oktober 2016  
Korte beschrijving:
Gouden jaren vertelt het verhaal van de ongekende naoorlogse groei die ons leven op alle fronten heeft veranderd. De wekelijkse teil werd een dagelijkse douche, het papieren loonzakje een digitale bankrekening en de boterham met tevredenheid een broodje gezond. Vertrouwde beroepen verdwenen, nieuwe deden hun intrede. Wie had er in de jaren vijftig al gehoord van mondhygiëniste of activiteitenbegeleider?
Gouden jaren staat vol met herkenbare anekdotes, scherpe observaties en schitterende foto's. Het laat zien hoe compleet anders ons leven er een halve eeuw geleden uitzag en dat we rijker zijn geworden dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden.
^

Hindergroen
Hindergroen-Martine Bijl auteur : Bijl, Martine  
oorspronkelijke titel : Hindergroen (2016)  
isbn : 9789025447014  
pagina's : 176  
nur : 301 = Literaire Roman  
uitgever : Atlas Contact  
leesclubperiode : 30 januari - 13 maart 2019  
Korte beschrijving:
In Hindergroen schrijft Martine Bijl over haar leven, over haar vader, die huisarts was in Amsterdam-West, over het verslavende van tuinieren, over haar hekel aan onbegrijpelijk design, over haar liefde voor taal en over haar moeder, het doktersvrouwtje dat niet van haar achterwerk sprak maar over haar bilquadranten.

Martine Bijl hanteert de pen al jaren: teksten voor haar theatersolo's, liedjes, vertalingen van musicals, columns in Zin, sprookjes en teksten voor Heel Holland Bakt. Hindergroen geeft in 40 hoofdstukken een beeld van de wereld van Martine Bijl, in de elegante, licht-ironische en trefzekere stijl die u van haar kent.

In de in- en uitleiding schrijft ze over het langzame proces van haar herstel na een hersenbloeding, een onverwachte explosie van hindergroen.
^

En toen kwam Frankie
En toen kwam Frankie-Maeve Binchy auteur : Binchy, Maeve  
oorspronkelijke titel : Minding Frankie (2010)  
isbn : 9789047517344  
pagina's : 430  
nur : 301 = Literaire Roman  
uitgever : Van Holkema & Warendorf  
leesclubperiode : 29 oktober - 10 december 2012  
Korte beschrijving:
Baby Frankie wordt geboren in een ongewoon gezin. Haar moeder Stella is wanhopig op zoek naar iemand die voor haar kind kan zorgen- maar ze heeft niet veel tijd meer. Noël lijkt niet de meest veelbelovende vader, maar ondanks zijn gebreken zou hij wel eens het best voor Frankie kunnen zijn. Lisa wil alles opgeven voor de man van wie ze houdt - dan zal hij toch zeker ook van haar gaan houden? Maatschappelijk werker Moira weet precies hoe het allemaal hoort en zij is degene die Frankies leven kan veranderen. Maar ook Moira heeft zo haar geheimen.
^

Het familieportret
Het familieportret-Jenna Blum auteur : Blum, Jenna  
oorspronkelijke titel : Those who save us (2004)  
isbn : 9789022561393  
pagina's : 461  
nur : 302 = Vertaalde Literaire Roman  
uitgever : Boekerij  
leesclubperiode : 15 april - 17 mei 2013  
Korte beschrijving:
De Duitse Anna beleeft tijdens de Tweede Wereldoorlog een reeks traumatische gebeurtenissen. Na de oorlog zwijgt ze over haar ervaringen. Haar dochter Trudy heeft een foto gevonden van zichzelf als klein meisje met haar moeder en een nazi-officier. Ze denkt dat de officier haar vader is en wordt geplaagd door schaamte en verwarring over haar herkomst. Ze wil niets liever dan met haar moeder een gesprek voeren over het verleden. De verhalen van Anna in de jaren veertig en Trudy in de jaren negentig wisselen elkaar in de roman af. Herhaaldelijk worden grof geweld en gedwongen seksuele handelingen expliciet beschreven.
^

Ma
Ma-Hugo Borst auteur : Borst, Hugo  
oorspronkelijke titel : Ma (2015)  
isbn : 9789048826704  
pagina's : 208  
nur : 400 = Non-fictie vrije tijd/algemeen  
uitgever : Lebowski  
leesclubperiode : 07 maart - 03 april 2017  
Korte beschrijving:
Hugo Borst vindt 'mantelzorger' een raar woord, maar hij is het wel. Al drie jaar verzorgt hij zijn zessentachtigjarige moeder, die aan dementie lijdt. Op ontroerende en vaak geestige wijze schrijft hij over de ingrijpende gevolgen van haar aftakelende geest. Ook beschrijft hij hoe de onvermijdelijke verhuizing naar een verpleeghuis verloopt. Intussen haalt hij herinneringen op aan zijn jeugd en aan zijn moeder in betere tijden.
Ma is een liefdevol en prachtig geschreven portret van een moeder en haar zoon.
^

Bob de straatkat
Bob de straatkat-James Bowen auteur : Bowen, James  
oorspronkelijke titel : A streetcat named Bob (2012)  
isbn : 9789044337440  
pagina's : 222  
nur : 320 = Literaire non-fictie algemeen  
uitgever : The House of Books  
leesclubperiode : 23 mei - 03 oktober 2017  
Korte beschrijving:
James, een straatmuzikant in Londen, vindt een gewonde kat. Hoewel James nauwelijks voor zichzelf kan zorgen, neemt hij hem mee naar de dierenarts en verzorgt hem tot hij weer op eigen poten kan staan. Maar Bob besluit te blijven en de twee worden onafscheidelijk. Samen verdienen ze hun kostje op straat en worden al gauw beroemd. Zo kunnen ze allebei hun moeilijke verleden achter zich laten.


Neem een geit
Neem een geit-Claudia de Breij auteur : Breij, Claudia de  
oorspronkelijke titel : Neem een geit (2015)  
isbn : 9789048838929  
pagina's : 208  
nur : 400 = Non-fictie vrije tijd/algemeen  
uitgever : Lebowski
leesclub periode : 29 mei - 25 september 2018  
Korte beschrijving:
Een ontroerend, geestig, maar vooral leerzaam boek voor iedereen die beseft dat opvoeden nooit ophoudt. Niemand vertelt je hoe te leven.

Als je kinderen krijgt staan er boekhandels vol opvoedboeken tot je beschikking, maar welke levenslessen krijg je mee als volwassene? Wie vertelt je hoe om te gaan met liefde, dood, vriendschap, ambitie en kinderen? Claudia de Breij (net 40) worstelt met deze vragen en gaat te rade bij een groep wijze mannen en vrouwen. Zij vertellen hoe zíj de dingen hebben aangepakt. Claudia de Breij trekt daar honderd levenslessen uit, en stopt daar ook een paar van haarzelf – en haar kapper – bij.

Met medewerking van o.a. Hanneke Groenteman, Nico ter Linden, Anne Wil Blankers, Hans Wiegel, Willeke Alberti, Paul van Vliet, Hedy d'Ancona, Erica Terpstra, Geert Mak en Herman van Veen.
^

De vergelding
De vergelding-Jan Brokken auteur : Brokken, Jan  
oorspronkelijke titel : De vergelding (2013)  
isbn : 9789045022710  
pagina's : 382  
nur : 320 = Literaire non-fictie algemeen  
uitgever : Atlas Contact
leesclub periode : 13 april - 01 juni 2015  
Korte beschrijving:
Jan Brokken groeide op in Rhoon, een Zuid-Hollands dorp dat sinds de oorlog een geheim met zich meedraagt. Door sabotage vindt in 1944 een Duitse soldaat de dood. De vergelding van de moffen is verschrikkelijk: zeven mannen uit Rhoon worden geëxecuteerd, hun vrouwen en kinderen uit hun huis verdreven, have en goed in brand gestoken.
Wie pleegde de aanslag op de Duitse soldaat? Waarom? Of was het toch een dom ongeluk met fatale gevolgen? Tot op de dag van vandaag maken de dorpsbewoners elkaar verwijten.
^