G
 
Ik mis mezelf
Ik mis mezelf -Lisa Genova auteur : Genova, Lisa  
oorspronkelijke titel : Still Alice (2008)  
isbn : 9789049951061  
pagina's : 288  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
uitgever : The House of Books  
leesclubperiode : 19 september - 31 oktober 2011  
Korte beschrijving:
Alice is bijna vijftig en leidt een druk leven als wetenschapper wanneer ze de diagnose vroege alzheimer krijgt. Haar leven verandert drastisch: ze verliest haar carrière en de regie over haar eigen wereld. Haar plan om haar man en kinderen niet tot last te worden en op tijd afscheid te nemen, verdwijnt uit haar geheugen. En Alice blijft achter, zonder haar herinneringen aan het verleden, zonder hoop voor de toekomst. Ze leeft in een heden dat soms even mooi maar meestal verwarrend en zelfs angstaanjagend is. Ik mis mezelf beschrijft op indrukwekkende wijze hoe Alice' wereld uit elkaar valt, en hoe ze in het puin terugvindt wat echt belangrijk is.
^

Het weerzien
Het weerzien-Nicci Gerrard auteur : Gerrard, Nicci  
oorspronkelijke titel : The middle place (2008)  
isbn : 9789022558911  
pagina's : 334  
nur : 302 = Vertaalde Literaire Roman  
uitgever : De Boekerij  
leesclubperiode : 15 september - 27 oktober 2014  
Korte beschrijving:
Na een stukgelopen relatie in Italië woont Marnie weer in Londen, waar ze in een piepklein poppenmuseum werkt. Als ze op een ochtend onverwacht een telefoontje krijgt van Oliver, haar grote jeugdliefde, is dat het begin van Marnies terugkeer naar het verleden. Ralph, de gezamenlijke jeugdvriend van Marnie en Oliver, blijkt ernstig ziek. Om bij hem te kunnen zijn in deze zware periode, vertrekt Marnie naar Ralphs buitenhuis in Schotland. Hier komen de herinneringen aan haar jeugdjaren in alle hevigheid naar boven: Marnies gevoelens voor Oliver en Ralphs onbeantwoorde liefde voor Marnie. Wat is er al die jaren geleden precies gebeurd, waarom is het contact tussen de drie ooit verbroken en kunnen ze het verleden achter zich laten? Het weerzien is een prachtig verhaal over vriendschap, liefde, loyaliteit en de kracht van herinneringen.
^

Huis van herinneringen
Huis van herinneringen-Nicci Gerrard auteur : Gerrard, Nicci  
oorspronkelijke titel : The twilight hour (2014)  
isbn : 9789022558416  
pagina's : 320  
nur : 302 = Vertaalde Literaire Roman  
uitgever : De Boekerij  
leesclubperiode : 07 november - 19 december 2017  
Korte beschrijving:
Eleanors kinderen vinden het de hoogste tijd dat hun halfblinde, vierennegentig jaar oude moeder naar een verzorgingshuis gaat. Eleanor stemt daarmee in, maar staat erop haar bezittingen zelf uit te zoeken, in plaats van die taak aan de familie over te laten. Ze heeft namelijk het een en ander te verbergen. Nadat haar eerste poging om haar geheimen te vernietigen eindigt in een bijna fatale brand, draagt haar kleinzoon zijn vriend Peter voor om haar te helpen.

Samen met Eleanor sorteert Peter geduldig alle oude brieven en foto's. Wanneer ze stuiten op een stapeltje liefdesbrieven wordt zijn nieuwsgierigheid gewekt. Hij weet de oude dame zo ver te krijgen dat ze het grote geheim van haar leven met hem deelt. Terwijl Eleanor vertelt komt het verleden weer tot leven: de oorlog, waarin een gepassioneerde maar onmogelijke liefde opbloeide die vele levens daarna bepaalde...
^

Een weeffout in onze sterren
Een weeffout in onze sterren-John Green auteur : Green, John  
oorspronkelijke titel : The fault in our stars (2012)  
isbn : 9789047706618  
pagina's : 264  
nur : 300 = Literaire fictie algemeen  
uitgever : Lemniscaat  
leesclubperiode : 04 oktober - 15 november 2016  
Korte beschrijving:
Hazel werd drie jaar geleden opgegeven, maar een nieuw medicijn rekt haar leven voor nog onbekende tijd. Genoeg om een studie op te pakken en vooral niet als zieke behandeld te worden. Augustus, Gus, heeft kanker overleefd - ten koste van een been. Vanaf het moment dat Hazel en Gus elkaar ontmoeten, lijkt er geen ontsnappen aan de zinderende wederzijdse aantrekkingskracht. Maar Hazel wil niet iemands tijdbom zijn.
Hazel laat Gus kennismaken met haar lievelingsboek: An Imperial Affliction van Peter Van Houten, een roman over een ziek meisje, die midden in een zin eindigt. Samen besluiten ze op zoek te gaan naar Peter Van Houten om hem te vragen hoe het de personages vergaat nadat het boek is opgehouden. De tocht leidt hen naar Amsterdam, waar de schrijver als een kluizenaar leeft. Hij is in niets wat ze zich van hem hebben voorgesteld. En hun leven neemt een wending die ze zich niet hadden kunnen indenken.
^

Winterzon
Winterzon-John Grisham auteur : Grisham, John  
oorspronkelijke titel : Skipping Christmas (2001)  
isbn : 9022985849  
pagina's : 183  
nur : 332 = Thriller  
uitgever : De Arbeiderspers  
leesclubperiode : 12 december 2011 - 23 januari 2012  
Korte beschrijving:
Luther en Nora Krank en hun dochter Blair zijn een typische doorsnee Amerikaanse familie uit een typisch Amerikaanse doorsnee buitenwijk. En ieder jaar vieren ze een typisch Amerikaanse doorsnee kerst. Maar dit jaar zit dochter Blair in het buitenland, dus besluiten Luther en Nora Kerstmis over te slaan en een cruise naar het Caribische gebied te maken. Geen Frosty (sneeuwpop) op het dak, geen kerstboom, geen kerstdiner, geen cadeaus, maar lekker weg. Dat klinkt simpel, maar is het niet. Want hun vrienden en buurtgenoten horen het subversieve plan vol afgrijzen aan en doen alle mogelijke moeite om ze van het onzalige plan af te helpen. Zal het de Kranks lukken om Kerstmis over te slaan?
^

Water voor de olifanten
Water voor de olifanten-Sara Gruen auteur : Gruen, Sara  
oorspronkelijke titel : Water for elephants (2006)  
isbn : 9789058314437  
pagina's : 382  
nur : 302 = Vertaalde Literaire Roman  
uitgever : Sirene  
leesclubperiode : 18 oktober - 06 december 2010  
Korte beschrijving:
Wanneer zijn ouders om het leven komen, sluit Jacob Jankowski zich aan bij een rondreizend circus. Een wonderbaarlijke wereld vol spanning, verdriet, woede en passie, met zijn eigen bizarre wetten, zijn eigen manier van leven en zijn eigen manier van sterven. Een wereld die voor Jacob een toevluchtsoord en een nachtmerrie tegelijk zal worden. Hij neemt de verzorging op zich van Rosie, de olifant die door de circusdirecteur is binnengehaald als de nieuwe attractie die het circus voor de ondergang moet behoeden. Het probleem is alleen dat Rosie niet reageert op commando's en dat ze niet één kunstje lijkt te beheersen. Als Jacob verliefd wordt op Marlena, de betoverend mooie ster van het paardennummer - en de echtgenote van August, de charismatische, maar wrede dierentrainer - lijken zijn dagen bij het circus geteld.
^